Category Archives: Matproduksjon

Tid for matauk att

Hausten har yppa seg med litt etterlengta regn, temperaturen har bikka under tosiffra på det jamne, og haustfargane glittrar nok ein gong i haustsola.

Jordepla har også i år vorte lagde rett på gras, og dekka med gamalt høy som sauene ikkje ville ha.

Å ta med neste generasjon på slikt gjer at ein haustar meir enn grønsakene i etterkant. Utsagn som “det va SÅ kjekt å vera bonde for ein halv dag” krydrar jo kvardagen, og eg true det er nettopp slike augneblink som er av den viktige sorten i livet. Der ein kan lukta, høyra, kjenna og smaka saman med resten av slekta si. Det er i alle fall det eg hugsar sjølv, og som er blandt det eg har sett mest pris på i livet.

100% naturleg

Reklameindustrien og matindustrien er to gode brødre. Folk er tilsynelatande stadig på jakt etter nok ein ny variant av eit fettfritt, men proteinrikt produkt i gapet mellom yoghurt og raume. Sunn skal ein jo vera! Og det er reklameindustrien flinke til å fortelja oss. Om ein kan slenga på eit merke for “økologisk” eller “naturleg” sel det også gjerne betre etterkvart som folk vert meir og meir opptekne av naturleg mat(!).

Matprat i adventstida

No nærmar vi oss med stormskritt (bokstaveleg talt) den tida i året då Nordmenn fråtsar mest oppi matfatet. Vi får stadig høyre at vi kastar meir og meir mat kvart år. Eit særs konkret prov på dette, er den daglege kolonnekøyringa med kråker som flyg over hustaka på veg ut til gjenvinningsstasjonen på Sele.

Michael Pollan har sagt nokre ord om matproduksjonen i verda. Dette har no vorte visualisert på artig vis i den videoen som er nedom.

Kanskje noko ein skal leggje seg på minnet no, i den søte juletid…