Monthly Archives: September 2007

Fotsved

Vask føttene morgen og aften i varmt sæpevand, hvortil er sat litt soda (20 gr. til 1 liter vand). Skyl dem derpaa i koldt vand og tør dem omhyggelig. Bruk derpaa et strøpulver bestaaende av 1 del salicylsyre|, 2 dele saaldet kulsur kalk og 7 dele pulverisert talkum. Bruk rikelig av pulveret mellem tærne. Ta ofte rene strømper paa

Et andet middel er vekselfotbad tre ganger daglig. Efter hvert bad gnider godt ind med undersalpetersurt vismut.

Heving av Bourbon Dolphin

12 april i vår gjekk ankarhandteringsfartøyet Bourbon Dolphin rundt utanfor Shetland. Tre dagar seinar sokk skipet til 1100 meters djup medan det var i ferd med å slepast til land. 8 mann omkom. Det heile var ei særdeles trist hending for Fosnavåg i Herøy Kommune. Herøynytt oppmodar folk til å skrive under på ein underskriftskampanje som har som mål å få heva Bourbon Dolphin. Det er noko med å få heim sine kjære att når ein faktisk har middel til å få det gjort. I gamle dagar var ikkje slikt mogleg, men no har me teknologien til nettopp dette. Så eg oppmodar deg til å signera på undeskriftskampanjen ved å klikka deg inn på lenkja under:

Gje di støtte til heving av Bourbon Dolphin

And ze dicision is…

ITunes er eit dritprogram! Eit klikk, og vips så var 2000 songer på min lille portable jukeboks borte vekk. Det er ikkje logisk at eit program skal ha lov til å bestemme at det vil synkronisere alt ein har av musikk berre fordi ein vil leggja ein film på boksen. Musikken eg har lagt på Ipoden, vil eg jo sjølvsagt ha på Ipoden. *sparke i veggen og komme med svärdommar*

Tuberkulose

Reis til høitliggende skogland og tilbring den meste tid i sollyst (helst daglige solbad) og frisk luft. Spist kraftig kost, og ta daglig kjølige avvaskninger med eferfølgende kraftig frottering. Følgende regler fra Sanitary Bulletin bør nøie iagttages av alle:

Ingen tæringssyk maa spytte paa fortouget, paa gulvene i private værelser, offentlige saler eller jernbnevogner eller paa noget andet sted, hvor ekspektoratet (det opspyttede) kan gjøre skade naar det blir tørt. I hoteller og paa andre offentlige steder saavel som i værelser der beboes av tæringssyke, bør der være spyttebakker som altid indeholder litt vand, eller hvad der er endnu bedre: en opløsning av et eller andet desinfektionsmiddel. En saadan opløsning kan lages av 1 del krystalisert karbolsyre til ca. 5 dele vand, eller 1 del sublimat til 1000 dele vand. Den sidste opløsning er lugtfri og kan av den grund være at foretrække. Begge opløsninger er giftige og maa derfor ikke anvendes til indvortes bruk.

I hjemmet kan man anvende et spyttekrus eller et andet kar der brukes udelukkende i dette øiemed; kruset eller karret skal indeholde en desinficerende væske, og bør desuten hyppig kokes.

Spyt aldrig i et lommeørklæ eller et andet stykke tøi der siden lægges hen og blir tørt; kast lommetørklædet i kokende vand, inden det henlægges blandt smudsig tøi.

Er vedkommende patient borte fra hjemmet, kan han anvende en eller anden slags billige lommetørklær el. lign., som f.eks. papirservietter. Naar disse er brukt, foldes eller rulles de sammen og brændes ved første anledning.

Spyt aldrig paa steder hvor husdyrene kan komme, da disse let kan bli et middel til smittens overførsel til andre. Kort sagt; spyt aldri paa et sted hvor ekspektoratet ikke uskaliggjøres før det tørker.

Spyt ikke paa gaten. Svelg aldrig spyttet

En tuberkuløs person maa under ingen omstændighet kysse en anden paa munden. Patienten bør være glatraket, da det er umulig at holde skjegget fulstændig rent og frit for smitte.

Patienten skal altid sove alene og i frisk luft.

Alle sengklær maa skiftes ofte, hver dag, dersom sygdommen er langt fremskredet. Intet unødvendig sengetøi bør komme paa sengen, og det tøi som skiftes, bør øieblikkelig lægges i kokende vand 4 á 5 min.

Patienten skal ha sine egne spiseredskaper, der alltid gives et opkok ssaasnart det er brukt.

En tuberkuløs morr maa ikke gi sit barn die, ei heller kysse det paa munden, og naar hun tilbereder barnets mat, maa det ske med den allestørste forsigtighet.

Tuberkuløs personer bør aldrig ha en beskjæftigelse som gjør det nødvendig for dem at haandtere fødevarer, saasom i bakerier osv.

De bør sørge omhyggelig for at de ikke smitter de steder hvor de sover, naar de er paa reise.

Pip frå Australia

Dumme meg…her gjekk eg rundt og trudde at verda utanfor Noreg ville vera spekka fullt med gratis trådlause nettverk som eg fritt kunne kopla meg til. Slik er det då altså ikkje. Men før eg tek fatt på skriveøkta for i dag, tenkte eg at eg skulle nytta noko av mine resterande 30 dollar på Griffith University-nettverket til å oppdatera mitt kjære dalstroka-innafor litt.

For dei som endå lurer, så er eg for tida i Brisbane, Australia. Her alternerer me mellom å gå på skule nokre timar (2) til dagen, reisa på ekskursjonar og å ha skrivefri (noko som på eit eller anna merkeleg vis, stort sett ender opp med å bli klassifisert som fritid).

Ekskursjonar er fine ting. Me får sett oss litt rundt, sjølv om det jo stort sett foregår på same måte som ei temmeleg regulær gruppe med japanarar i Vigelandsparken. Men me har vore på eit par strender allereie, og me har sett kval i sjøen utanfor Brisbane. Skikkeleg kval. Knølkval. Dei store dyra som veifter med flappane sine til deg der du står på soldekket saman med 50 andre, før dei atter ein gong forsvinn ned i djupet under deg idet dei viser rompa til deg…og der står du likevel, og kjenner deg på eit vis så ufatteleg tett knytta til naturen at dersom du ikkje hadde vore langt ute til havs i ein båt, så hadde du funne fram pinnar for å gjera opp ild på the old fashioned way.

Nåvel…eg filmar. Alle andre tek bilete, så eg filmar. Eg har funne ut at det er greiast sånn. Så difor vert det ikkje all verdens med bilete som kjem ut på verdsveven frå mi side. Ikkje med det fyrste i alle fall. Kanskje eg lagar ei oppsummeringskavalkade på andre sida av jul. Hah…det slo meg nå, idet eg tråla harddisken etter bilete frå turen så langt, at eg har jo faktisk ikkje lagt inn nokre bilete frå Australia endå. Men det er og merkeleg kor mykje ein gløymer medan det heile står på. Slikt sett er eg glad at mange tek bilete, men ikkje minst, at eg skriv dagbok. Akkurat det var noko eg lærde meg til sist eg var på tur, og det var ein tradisjon eg tykte det var verdt å fylgje opp att denne gongen. Eit gratis tips der til eventuelle aspirerande globetrottarar.

Ein skal vel gjerne også formidla litt om korleis ein opplever saker og ting. Her me er no, er jo mykje ganske så likt som heime. Det er klart at ein saknar Solheimsknuten/Rotsethornet litt etterkvart….den lille haugen som dei kallar for “Mount” Kootha klarar liksom ikkje å gje ein den same kjensla av å føla seg liten. Men for all del. Berre flyturen til Australia fekk ein jo til å tenka ein tanke eller to om det. For det er stort her. Og goldt. Berre ein kjem seg høgt nok opp, så fer en litt perspektiv på saker og ting…såpass har eg lært meg etterkvart. Og frå 10.000 meters høgd, så vert den golde ørkenen under deg plutseleg sjåande ut som havsens botn…berre tørrlagd. Kanskje er det her Moses har vore på ferde med stokken sin?

Då får det halda for ei lita stund. Eg tenkte eg skulle halda det kort her… No skal eg skrive litt minor assignment om samar og aboriginarar.

Reumatisme og gigt

1. Diæten er av stor betydning, og kan med fordel bestaa av:
a) Melkeprodukter og melkemat, frisk ost, myseost, kjernemelk, oplagt melk, tykmelk og alle retter tillaget av kornsorter og melk.
b) Brød og alle slags bakevarer, til hvis fremstilling der ikke er anvendt for mange egg.
c) Alle søte og neutrale frugter saa meget man behager, sure frugter i begrænset mængde.
d) Nøtter, der for letfordøielighets skyld kan rives eller males i nøttekværn.
e) Grønsaker og rotfrugter (undt. rabarbra og syre).
2. Rikelig legemsbevægelse og frisk luft.
3. Badebehandling avpasset efter symptomene:
a) Hodepine: Ispose paa issen og i nakken; varmt omslag paa pande, tindinger og kind, varmt fotbad eller benbad; rikelig vanddrikning.
b) Feber: Het teppepakning med paafølgende neutralbad (fulbad paa 35-37 gr. C).
c) Forstoppel: Klyster til ordentlig avføring, derefter kold utskylning
d) Mot smerter i enkelte led (reumatisme): Det syke, smertende lem anbringes i saa høit leie som mulig, og bekvemt i forhold til den øvrige del av legemet; derefter kaoldt omslag, som skifter. Man kan ogsaa lægge kompres paa for natten. Endvidere er lysbad, dampbad, furunaalsbad, gytjebad, pakninger og elektriske bad gode. Flere timers grøtomslag paa de syke led virker ofte godt, samt massage og lette gymnastiske øvelser.

Ischas

Ischas, hoftenervegigt, kureres bedst ved vandbehandling og massage. Anvend hete omslag fra hoften og hele bened nedover i 1 à 2 timer hver gang fra 2 til 4 ganger daglig. Anvend massage før behandlingen. Den skotske dampdusch er ogsaa nyttig; man sætter først dampstraalen paa i 1 minut, derpaa en kold straale et øyeblik; der fortsættes skiftevis med damp og vand, indtil det behandlede parti etter 5 à 6 minutter blir sterkt rødt, saa slutter man behandlingen med et kjølig dusch (15-18 gr. C), som kun ma vare nogen faa sekunder.

Kort oppdatering

Omsider har me kome til Brisbane, Australia. Etter å ta tråla byen i heile dag, fann me omsider ein stad å bu. Drøye 5000 kroner for 6 veker….det er ikkje Volda-billeg, men billeg til her å vera. Personleg må eg finna meg måte å få gratis nett på…her vi bur akkurat no, kostar det jo skjorte.

Men det har vore ein fin tur så langt i alle fall…blir litt pakketuristart til tider, men kvardagen startar på mandag, så då går det seg vel til.

Olav: Me bur rett ved Tin-Billy’s 😉